Virkad katt

I lördags passade jag på att sitta och virka ett par timmar, när det ändå regnade ute. Jag hade varit inne på www.garnstudio.se och hämtat lite olika mönster på nallar.
Lite krångligt var det att följa mönstret då jag inte är van, och inte hade min virk-lärare Kicki hos mig! Men det gick, fast jag fick ändra om mönstret lite :) Jag valde att ha en större virknål och tjockare garn än vad mönstret angett, men det var helt enkelt för jag tog vad jag hade hemma :D
Den blev inte riktigt som bilden på hemsidan visade, men helt ok för att vara den första nallen jag virkat ;) Dock ser han lite ond ut, men det får väl helt enkelt vara en djävuls-katt!



Ca 15 cm hög. Rött garn "Scotte" från Coop, det vita garnet var en restbit. Virknål: nr 3,5
Stoppad med bomull.


Sy om en gammal skjorta

För ca 2 år sen köpte jag en skjorta på Rut mfl. Då tyckte jag den var jättesnygg, EN gång när jag använde den. Senare när jag fick se foton på när jag bar den såg jag att den inte var direkt smickrande för figuren. Nedtill var den sydd så att det skulle bli ballongkjol-effekt.

Så igår när jag rotade runt i garderoben hittade jag den, längst in, längst ner. Utan att ha bättre för mig så plockade jag fram den och en sax. Bort försvann mudden nedtill, och snipp snapp så var den helt öppen fram :) Eftersom skjortan hade knappar uppe, så blev ju inte öppningen så snygg när jag klippte. Men med hjälp av mudden som jag klippt loss från botten kunde jag sy resten av öppningen så det såg likadant ut som där uppe. Och i en låda lyckades jag trolla fram knappar som såg nästan likadana ut som de som redan fanns på skjortan, så jag behövde inte byta ut de som redan fanns där :) Knapphålen sydde jag för hand när jag ändå tittade på tv!



Såhär såg den ut från början.



Och såhär ser den ut när jag är klar :)
Blev som en ny skjorta, och student som man är så blir man glad av att kunna förnya garderoben utan att behöva äta nudlar resten av månaden ;)


Virkad brudkrona

Min kära klasskamrat Kicki kom till skolan i onsdags, då vi skulle ha syjunta/pysseldag, med ett mönster på en virkad brudkrona. Hon hade själv gjort en i silver som är gudomligt snygg, men sen är hon ju virk-mästaren ;)
Trots att jag tidigare bara har virkat blommor från ett Panduro-set, så bestämdes det att jag skulle virka mig min egen krona, efter Kickis peppande "det klarar du galant"-ord. Jag hade tagit med mig rött garn till skolan, så kronan fick bli röd :)
Sedan började kampen, mina ovana virkfingrar och ett mönster som var svårt att följa. Som tur väl är så är Kicki en bra lärare, och trots att jag några gånger gnällde som en 5-åring, så talade hon lungt med mig och och fick mig att fortsätta när jag trodde jag hade gett upp. Några gånger ville jag to m att hon skulle virka en bit åt mig, men nej, bra lärare som hon är, så peppade hon mig och förklarade noggrant hur jag skulle gå till väga.
Och efter 5-6 timmar så var kronan ÄNTLIGEN klar :) Och jag var stolt som bara den!
En virkad krona måste stärkas om den ska hålla sig upprätt, så jag fick ta hem kronan, lägga den på en kruka och stärka den med lim. Det bästa är om man använder hobbylim eller trälim blandat med lika delar vatten, doppar kronan och lägger den på tork. Själv hade jag inget av detta hemma, så jag tog tapetlim och lika delar vatten. Jag fick stärka i två omgångar, för limmet var inte tillräckligt starkt.
Så, ett STORT tack till Kicki för hjälpen, och jag hoppas på fler syjuntor i sommar, för virkning är ett underskattat hantverk, och man kan göra hur mycket som helst.








Dörrkrans

Det tog mig lite tid innan jag orkade ta itu med dörrkransen som skulle hänga på dörren till trapphuset. Blev inte jättenöjd, men dörren ser trevligare ut än innan iaf :)
Denna kransen målade jag vit. Och som ni kanske kommer ihåg så knöt jag ju kransen av grenarna från häcken utanför huset där jag bor.



Små blommor gjorde jag med pärlor och ståltråd.





Knöt ett grönt sidenband upptill för att kunna hänga den på dörren!


Torrpastell

Satt och målade lite i skolan när jag inte hade nåt annat för mig. En fjärillsdam blev det :)



Målad i torrpastell.


Jobbat med lera

I fredags förra veckan fick vi en uppgift att arbeta med lera. Ur en liten burk fick vi välja varsin torkad växt att hämta inspiration ifrån. Den jag valde var nog inte större än 2 cm, medan figuren jag gjorde blev hela 12 cm.
Sedan valde jag att igår, när den hade torkat ordentligt att måla den. Nu ville jag inte göra den brun som delen jag avbildade, utan valde att ge den liv, som en lilja :)
Jag målade med akrylfärg.



Såhär ser den ut uppifrån.



Och såhär från sidan.


Pysselkväll

Jag och min systerdotter, Beatrice, bestämde oss för att pyssla o pimpla vin ikväll :) Hon är 19 år, så det är lugnt ;)
Jag rotade fram mina gamla hobby-färger ur skåpet, såpass gamla att jag fick blanda och späda med vatten för att kunna måla med dem. Men iaf, bland dessa hittade jag en ofärdig toalettskylt och ett nyckelställ.. Min systerdotter fick toalettskyltenoch jag nyckelhängaren.



Vi kom fram till att hon ville ha en ganska cool skylt, som hon kan ha på sin framtida toalettdörr :) Jag kom på den bra iden, för att fräcka till lite, att få det att se ut som en klottrad vägg bakom. Se så bra det blev :) Hon är rikrigt duktig hon :)



Jag gjorde min nyckelhängare till något jag behöver bättre, nämligen en armbandshängare :)
Anledningen att pärlorna på halsbandet jag målat dit ser lite konstiga ut med blixt är för de är målade med hobbyfärg i silver. Jag ska fästa denna på kaklet i badrummet med hjälp av monteringstejp.



Målade ett pärlhalsband i silver som går längsmed hyllan.



En liten ring på toppen, för dessa går ju också att hänga på krokarna :)

Jag valde svart bakgrund, för jag har svart/vitt kakel i badrummet :) Kommer passa bra!


Stileben i torrpastell & kol

Idag fick vi måla stileben igen, fast denna gången i torrpastell och kol. Skuggor och linjer skulle göras i kol, ljuspunkter i vit torrpastell och bakgrund i valfri kulör. Så klart blev min valfria färg rosa :)



Såhär kan ett uppstält stileben se ut, lampan på bordet bredvid finns där för att skapa skuggor.



Och såhär blev alltså min bild :)


Rosa tavla

I skolan har vi under denna och förra veckan målat med akryl. Denna tavlan skulle visa att vi förstod hur man skapar djup i en tavla, och kan det här med skuggtekniker.
Det fanns några kriterier som måste vara med, och några valfria.
Följande måste vara med: Mönster, volym, mörker och djup.
Välj ytterligare två ord som ska vara med: Sötsaker, djur, blommor eller metall.

Och jag då som är väldigt förtjust i rosa gjorde då den här :)



Målad med akrylfärg på akrylpapper.


Termosmugg

Igår var jag på Lagerhouse, där hittade jag en termosmugg som man kunde göra sin egen design på. Så jag tog fram lite akvarellpapper, bläck och vanligt bryggkaffe, o sen började jag kladda lite.



Det grå/svarta är målat med flytande bläck, och det ljusbruna med kaffe.



Sådär ja, nu kan man börja ta med morgonkaffet på bussen :)


Stileben i pastell

Vi fick en uppgift igår i skolan att måla med oljepastell, fast vi fick bara använda oss av två färger. En kall färg till skuggor, och en varm färg på det andra. Så jag valde rött och blått.



Bilden blänker lite eftersom vi sprayade den precis innan kortet togs. En rolig övning när man bara har två färger att använda. Enligt uppgiften skulle man inte måla dit konturer, men jag e väldigt förtjust i just konturer, så jag smög dit några ändå ;)


Kjol

Idag ska vi i klassen gå på after-school (öl, singstar och pubquiz), och fick lite halvt smått paniiiiiik över att jag inte hade nåt att ta på mig. Så jag sydde mig en kjol :)
Fler bilder kommer, en snabb inläggning bara.



Jag står i vår bildatelje i skolan och målar stileben i pastell.



Här är kjolen framifrån.



Och här är den bakifrån.

Kjolen är inte sydd efter något mönster, utan jag tog mitt midjemått och sydde midjebandet utefter det, sen mätte jag ut kjolen och sydde dit dragkedjan. Man fick komma på hur man skulle sy efter hand. Tyget har jag köpt på IKEA.


Halsband

När jag rotade i en av kökslådorna förut hittade jag en bit kedja och lite metallringar. Behöver ett nytt halsband, eller ja, känner att det hade varit kul med nåt nytt i samlingen :)
Så jag rotade fram mina sidenband och pärlor, och såhär blev det:






Dörrkrans

I häcken runt vår tomt har det kommit en massa nya skott, långa, raka och böjliga grenar. Perfekt till att pyssla med :) Så i torsdags stod jag i häcken och tömde den på de finaste grenarna jag hittade, och band lite kransar. Min kära syster blev så förtjust att jag fick binda en till henne, och grannen kom också förbi och beställde en. Efter att kransarna var ihopknutna fick dom torka till dagen efter, sen målades de. Min egen blev svart, grannens och den som ska hänga på dörren till trapphuset blev vita. Min egen krans prydde jag med blommor som jag så flitigt virkade i helgen. De andra kransarna ska prydas i veckan som kommer, så bilder på dem kommer :)



Virkade blommor i rött garn, prydda med svarta pärlor, båda inhandlade på Coop. Storlek på virknål: 3,5mm. Mönstret till blommorna har jag fått från ett "virkade broscher"-set från Panduro.



Här hänger kransen så fint på dörren till min lägenhet :) Ett sidenband fick fungera som hängare.
(min mobilkamera har inte den bästa kameran).
Kransen är för övrigt målad med svart lackfärg från Beckers.


Armband

Jag satt igår kväll framför tvn och pysslade lite. Resultatet blev ett armband :)
Det enda jag använde var: ett svart sidenband, pärlor och ett smyckeslås. Pärlorna fick jag för en billig peng på Ö&B, sidenbandet har jag fyndat på Coops 10:- hörna, så det blev ett billigt armband :)







Dessa öglor till pärlor var perfekt för att få dit låset på ett snyggt sätt :)


Målat lite med färgpennor

Jag har ett set med massa olika pennor, därav en uppsättning med helt vanliga färgpennor. Sånna som man målade med när man var liten! Jag tänkte jag skulle prova o kladda lite med det i mitt målarblock som jag brukar bära med mig. Men när fantasin inte riktigt ville hoppa ner på pappret så fick jag rita av en moddel för en maskara-reklam som jag hittade i en skvallertidning. För att vara begränsad i färger, då setet endast innehåller tio pennor, blev resultatet hyfsat bra. Tror för övrigt att orginalbilden var photoshoppad, eftersom tjejen på bilden hade onaturligt STORA ögon, men det är dom väl alltid? :)



Kulörerna på dessa pennor är inte så starka, men man ser lite grann ialla fall.


En rolig övning

En riktigt rolig övning vi hade i skolan:

Ta en skokartong, gör ett hål i kortänden på sidan av kartongen, lagom stort så att du kan se in i lådan. Gör hål i taket på lådan, på ett par olika ställen så att du får in ljuspunkter och belyser vissa delar i lådan. Sedan ska valfria saker ner i den här lådan, fäst dom gärna med lite tejp eller häftmassa. Ställ lådan i närheten, gärna under en lampa så att det lyser ner genom hålen. Ta ett papper, storlek A2 (ganska stort), och skissa av det du ser när du kikar in genom sidohålet i lådan, med blyerts
(vi använde blyertspennor med beteckning 2B och 6B).

I min skolåda lade jag ner: En coca-cola light burk, ett pärlarmband, två läppglans, en handkrämstub och en nyckel som hänger ner från ett av hålen i taket. Och såhär blev det:




Här försökte jag ta ett foto genom hålet. Man ser på ett ungefär hur det ser ut i lådan.



Såhär blev min bild :)
Bilden är tagen med min mobil, så den är inte i världsklass.


Målade stileben från skolan

I skolan har vi fått måla ett par olika stileben. Det är jättebra att träna på både i blyerts, kol och akrylfärg. När man målar stileben är det verkligen viktigt att man får en verklighetsuppfattning av  bilden, att tex runda föremål ser runda ut. Att det blir ett djup i bilden, att man ser vart i bilden föremålet står. Och framför allt vart skuggor och ljuspunkter hamnar! Det är väldigt svårt för ett otränat öga att se vart allt detta hamnar, och vi har som sagt tränat en del på det här. Så jag tänkte dela med mig av bilderna jag gjort, hoppas ni tycker om det :)




Den här teckningen är ritad med kol, på ett papper i A2 storlek, så den är ganska stor. På vårt stileben stod en plastflaska, ett svart klot, en mugg och en fyrkantig vas. För att få tydliga skuggor belystes bordet med en bordslampa.



Den här bilden är målad med akrylfärg på ett lite tjockare papper, i storlek A4. Som ni kanske ser på bilden ska det föreställa en hög fyrkantig vas, en mindre turkos vas, en mörkgrön kanna, tre limefrukter och en liten apelsin. På bordet ligger även en grön duk. Även här är det belyst för att få skarpa skuggor. Att måla med akryl var lite svårare än kol, man blandar fram sina kulörer själv på en plastpalett (akrylfärg är färg på tub). Det tar lite längre tid, men är MYCKET roligare :)



Här har vi en till akrylteckning, lite mindre. Lite sämre kvalite på pappret, den har dragit ihop sig lite och vill rulla ihop sig.



Och en sista, också i akryl. Skålen är lite skev, men jag koncentrerade mig mest på själva färgblandningen och få alla färger att stämma :)

Riktigt roligt att måla med akryl, jag lär göra det fler gånger. Håll utkik, mer kommer inom kort :)


Tygpåsar

Tygpåsar är något som min mamma och mormor har haft så länge jag kan minnas! De tar med dem till mataffären både för att de håller bättre när man bär hem tunga saker såsom mjölk, och för att man slipper köpa påsar varje gång man ska handla! Att det är bättre för miljön att kunna återanvända en påse hur många gånger som helst är ju ett STORT plus. Tyvärr har jag inte kunnat hitta några snygga, utan de är i tråkiga färger och oftast med någon stor företagslogga på... Just en sådan hittade jag hemma, tror mamma glömde den här en gång! Så jag sprättade upp den, och sydde två nya utifrån mönstret!! Kanske blir det fler, och kanske ser man mig hädanefter endast med tygpåsar i mina händer ;)




En svart påse funkar alltid!



Ett par körsbär sydde jag dit med röda paljetter och stjälkarna med grön broderitråd! Det var lite pilligt eftersom paljetterna skulle sys fast en och en!



En färgglad variant också! Kan passa bra att ha sina sy-tillbehör i.. Tyget hittade jag på IKEA, men tyvärr var det en utgående variant, så jag tror inte det finns att få tag på längre!